momente şi schiţe de informatică şi matematică
To attain knowledge, write. To attain wisdom, rewrite.

iiaso 2020

LaTex | PostScript | limbajul R
2020 oct

În iunie 2020 am comasat [1] într-un singur fişier HTML, pe care l-am transformat prin pandoc în document LaTeX; intenţia iniţială era de a strânge într-un singur loc (document PDF, de vreo 40 de pagini) exerciţiile de programare tratate în seria de articole [1].

Revăzând exerciţiile respective în noul context (care acum angajează şi LaTeX, nu numai PostScript), mi-am dat seama că ele generează în mod natural un lanţ de alte „exerciţii” de investigare a lumii sofisticate a fonturilor. Exerciţiile mele (angajând PostScript, LaTeX, dar şi R, awk, bash şi Python) au început să se înlănţuie firesc, ca într-o cavalcadă, simultan cu extinderea şi rescrierea documentului LaTeX iniţial (doar că între timp s-a făcut luna iulie, apoi şi august, ş.a.m.d.).

În final ne-a rezultat o carte, cam de 160 de pagini A4, cu titlul „Caractere vechi şi noi, cu PostScript, LaTeX şi R”; am indicat un subtitlu modest şi comun, „exerciţii de programare(care ar fi de interpretat desigur, ca „Exerciţiile Mele de programare”…).

Reproducem aici pagina de titlu, „Cuprins”-ul şi câteva pagini din secţiunile 10 şi respectiv, 12:

vezi Cărţile mele (de programare)

docerpro | Prev | Next